Edirne Tarihi ve Kültürü

Edirne Tarihi ve Kültürü Web Sitesi Hakkında

Edirne Kent Turu-Büyük Foto için Tıklayınız! Edirne Vergi Dairesi Başkanlığımızca, Edirne Tarihi ve Kültürü hakkında içinde bulunduğunuz web sitesi hazırlanırken; öğrencilerin yararlanabileceği ve meraklı okurun da keyifle okuyup gezebileceği, rehber niteliğinde küçük bir kaynak olmasını amaçladık. İnternet ortamından herkesin ulaşabileceği, yazıcıdan çıkartıldığında da bir kitap gibi ciltlenip kullanılabilecek bir belge olması, en büyük hedefimizdi.

Bu amaçla hazırlanan PDF Dosyalarını açabilmek için gerekli Adobe Reader programını Adobe Reader Programını indir! yandaki resme tıklayarak indirebilirsiniz.

İlgili Sayfayı yazıcıdan bastırmak isterseniz; Yazıcı Dostu linkine tıklayarak bulunduğunuz sayfanın site görünümlerinden bağımsız, temiz yazdırılabilir bir haline erişip yazdırma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Hemen yanında; yine içinde bulunduğunuz sayfanın PDF formatında hazırlanmış halini de bilgisayarınıza kaydedip; daha sonra kullanabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz konu hakkında daha fazla fotoğraf görmek isterseniz yine aynı noktadaki Foto Galeri linkine tıklayınız. Sağ blokta en baştaki İçindekiler Tablosu başlığı altından sayfa içi dolaşım linklerine tıklayarak ilgilendiğiniz konuya erişebilir; [Sayfa Başı] linkine tıklayarak ta tekrar tüm konu başlıklarına ve menüye gelebilirsiniz.

[Sayfa Başı]

PDF Formatındaki dosyayı kullanırken; PDF Okuyucu programınızda belgenin içindekiler kısmı, ağaç şeması olarak Bookmark bölümünden erişilebilir durumdadır. Buradan okumak istediğiniz konu başlığına tıklayarak metin içinde dolaşma imkanına sahipsiniz.

[Sayfa Başı]

Ayrıca, Edirne Tarihi ve Kültürü hakkında hazırladığımız web sitesi; Dublin Core Meta Verisi standartlarına uygun olarak ve bu meta verilerini içerecek şekilde kodlanmıştır. Sözkonusu kodlar hem web sitesi kaynak kodunun meta etiketlerine eklenmiş; hem de RDF: (Resource Description Framework - Kaynak Tanımlama Çatısı) formatında yine kaynak kod içerisine eklenerek oluşturulmuştur. Meta Verisi; kısaca "bilgi hakkında bilgi" anlamına gelir. Bu; yayınlanan içeriğin ne olduğu hakkındaki bilginin; makinelerin-bilgisayarların da anlayacağı bir dilde yeniden oluşturulması demektir. Sözkonusu işlem elektronik kataloglama yapılan her türlü ortamda, içeriğin makinelerce de konusu ve kaynağına göre sınıflandırılıp erişilebilir kılınmasını sağlar. Devlet Arşivlerimiz ve bunun gibi tüm yazılı ya da webde yayını devam eden içeriğimiz; gelecekte bahsettiğimiz uluslararası Dublin Core ve RDF standartlarına göre elden geçirilip Ulusal Elektronik Kütüphanemize kaydedilecektir. Bu süreç Devlet Planlama Teşkilatı'nın E-Devlet Kalkınma Planı içerisinde; planlaması yapılıp yürürlüğe konulmuş, işlemeye devam eden bir süreçtir. Kısaca Edirne Tarihi ve Kültürünü anlatan bu çalışma; her türlü elektronik arşive dahil edilmeye hazır durumdadır.

[Sayfa Başı]

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ve üniversitelerimiz ile kamu kurumlarımızın yaptıkları çalışmalara; Google arama motorunda "Dublin Core", "RDF" deyimlerini Türkçe sayfalarda aratarak erişebilirsiniz. Anlamsal Web ve Metadata hakkında; Koç Üniversitesi'nden Sayın Canan ERGÜN'ün Metadata ve Kütüphanelerde Kullanımı sunumu ile Doğuş Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Doç.Dr. Sayın Selim AKYOKUŞ'un Anlamsal Web, Anlamsal Web Dilleri ve Araçları sunumu, başlangıç olarak yeterli bilgiyi içermektedir.

[Sayfa Başı]

Web Sitesinin Kullanımında Yardımcı Olabilecek Ayrıntılar:

En tepedeki Edirne Tarihi Kültürü Resmi; bu sayfaya doğrudan bağlantı içerir; anasayfamızdaki rehberimize ve Küçük Edirne Turunuzun başlangıcına bu grafiğe tıklayarak dönebilirsiniz.

Site alınlığının hemen altındaki menüden Edirne Turunun dört ana başlığına doğrudan ulaşırsınız. Fareyi bu başlıkların üstünde tutarsanız; ilgili alt başlıklara olan bağlantılara da erişirsiniz.Menüyü klavyenin tab ve ok tuşları ile de çalıştırabilirsiniz.Klavyeyi kullanarak menüde fareyle kullanımdan daha kolay dolaşabilirsiniz.

Tüm iç ve dış web bağlantılarımız; gezinti menülerimiz, başlıklarımız ve fotoğraflarımız; yine fare ile üstlerine gelindiğinde ortaya çıkan bir açıklama içerir. Fotoğrafın büyük hali mevcutsa küçük resmin üstüne tıklayarak büyük resmi görebilirsiniz.Ayrıca menümüzün hemen altında, ilgili sayfayı PDF formatında kaydedip arşivleme; Yazıcı Dostu Sayfa linki ile doğrudan yazıcı için biçimlendirilmiş sayfaya erişim ve Tüm siteyi resimsiz PDF Belgesi olarak indirmenizi sağlayan bağlantı, sitemiz içeriğini rahatça arşivleyip yazdırabilmenizi sağlar. Yazıcı Dostu Sayfamızda, en tepede sağ tarafta gri renkli Normal Görünüme Dön linkine tıklayarak, sitemizin standart görünümüne yeniden erişebilirsiniz.

Sağ Blokta İçindekiler Tablosunun hemen altındaki İlgili Bağlantılar; bulunduğunuz konuyla ilgili diğer sayfalarımız ile foto galerimizin linklerini içerir.Edirne Fotoğrafları Galeri Sayfalarımızda mevcut İlgili Linkler başlığı altında; Edirne Tarihi ve Kültürü sayfalarımıza dönmek için gerekli bağlantılar eklenmiştir.Ayrıca bir kültür hizmeti olarak ilimiz adına bu sitenin yapılmasını sağlayan Edirne Vergi Dairesi Başkanlığımız Anasayfası ile bağlı bulunduğumuz Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Anasayfası da ilgili bağlantılarımız arasındadır.

[Sayfa Başı]

Edirne Tarihi ve Kültürüne Giriş

Edirne İlini coğrafi konumu, ekonomik ve sosyal yapısıyla tanıtan, internet üzerinde başka kaynaklar mevcuttur. Bu nedenle web sitemiz; kentin sadece tarihi ve kültürel dokusunu ve mevcut tarihi eserlerini tanıtmayı amaçlamaktadır.

Her ne kadar elden geldiğince kapsamlı bir çalışma olması için uğraşılmışsa da; bir kaç bölümde daha ayrıntılı bilgi; kaynak yetersizliği nedeniyle hazırlanamamıştır. Tarihöncesi ve İlkçağ,Dolmenler-Menhirler,Yemekler-El Sanatları,Halk Edebiyatı-Halk Müziği ve Oyunları, Edirne Hanları-Medreseleri hakkındaki bölümler gibi.Ayrıca fotoğrafik belgeler de daha çoğaltılabilir.Kullanımında izin sorunu bulunmayan; bir kamu hizmeti olarak katkıda bulunmakdan mutluluk duyacak vatandaşlarımız tarafından verilecek; özellikle bilgisayarda açılabilecek formatta, yazılı ve fotoğrafik yeni kaynaklar eklendikçe; içeriğimiz de artarak büyüyecektir. Bu çalışmanın daha kapsamlı bir hale gelmesi için yardımcı olmak isteyen vatandaşlarımız; Başkanlığımıza doğrudan gelerek, edirnevdb@gelirler.gov.tr e-posta adresimize ya da webmaster e-posta adresine mail göndererek başvuruda bulunabilirler. Ayrıca her türlü görüş ve önerinizi; bu e-posta adresleri vasıtasıyla iletebilirsiniz.

Yararlanılan başlıca kaynaklar yan blokta KAYNAKÇA başlığı altında listelenmiştir.

Edirne Tarihi ve Kültürü hakkında bu belge hazırlanırken; yanda listelenen çalışmalardan faydalanılarak, Edirne Tarihi ve Kültürünü anlatan özgün bir derleme olması için uğraşılmıştır. Bu derlemeyi ve web sitesini hazırlayan Başkanlığımız Memuru Ahmet Usal başta olmak üzere, Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı olarak; anılan eserlerde emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliriz. Özellikle Edirne Araştırmacısı Sayın Ayhan Tunca ile fotoğraf sanatçıları Sayın Enver Şengül ve Sayın Behiç Günalan'ın katkıları, ayrı bir teşekkürü gerektirir niteliktedir.

Faydalı olması dileğiyle...

Selahattin BAŞKAL
Edirne Vergi Dairesi Başkanı

[Sayfa Başı]

İçindekiler Tablosu

İlgili Bağlantılar

Edirne Tarihi ve Kültürü, hakkında ciltlerce yayın yapılabilecek kadar geniş kapsamlı bir konudur. Kentimizi tanıtan basılı pek çok yayın olmakla birlikte, elektronik ortamda bu tür bir belgenin eksikliğini gören Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı, bu çalışmayı yaparak, İlimizin tanıtımına küçük de olsa bir katkıda bulunmayı amaçlamıştır.

Bu siteyi oluştururken, Edirne'yi bugünü yaşadığımız bir yer olduğu kadar, geçmişimizi, eski nesillerimizi de kopması mümkün olmayan bir göbekbağıyla hissettiğimiz; canlı bir müze gibi düşündük. Bu durum, özellikle Edirne için, İstanbul ve Bursa'dan çok daha fazla geçerlidir. Güzel Edirnemiz bir metropol değildir, sanayileşme ve göç gibi nedenlerle kalabalıklaşıp büyük bir köy haline gelmemiş, tarihini ve kültürünü, düzensiz yapılaşma ve insan kalabalıklarıyla boğmamış, geçmişini günümüzde de yaşatabilecek kadar bakirliğini korumuştur. Bu yönüyle de; Osmanlı Atalarımızdan kalan en etkileyici şehir olarak kalbimizde yer etmiştir. Edirne; bir anlamda yaşayan Osmanlı'dır.

Bu çalışmanın Edirnemizi farklı ve güzel yönleriyle tanımanızda biraz olsun yardımcı olması dileğiyle...

  • Selahattin BAŞKAL
  • Edirne Vergi Dairesi Başkanı

K A Y N A K Ç A

  • Edirne'de Tarih, Kültür, İnanç Turu - Ayhan Tunca - 2005
  • Sosyo-Ekonomik Yapısıyla Edirne - ETSO Bilimsel Yayınları - 2002
  • Edirne Şoför Eğitim Kitabı - Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası - 1994
  • Edirne Valiliği İl Almanağı - 2006

Valid XHTML 1.0 Strict

© 2006 Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı - Kaynağı belirtilmek suretiyle tüm içeriğimiz serbestçe kullanılabilir.

Web Sitemizde ya da baskıya hazır belgede gözlemlediğiniz eksik, hatalı veya imla açısından sorunlu noktaları, düzeltme taleplerinizi, görüş ve önerilerinizi Webmaster e-posta adresine gönderebilirsiniz.